Hoe krijgt u een mantelzorgverklaring?

Als mantelzorger kunt u gebruik maken van tal van regelingen die u kunnen ondersteunen. Maar dan moet u meestal wel een mantelzorgverklaring kunnen laten zien.

Echtpaar bezoekt dokter voor mantelzorgverklaring

Als mantelzorger biedt u onbetaalde en vaak langdurige zorg aan familieleden of vrienden die ziek of hulpbehoevend zijn. Mantelzorgers zijn onmisbaar, vindt ook de overheid. Daarom zijn er veel regelingen in het leven geroepen om hen te helpen. Een overzicht van de belangrijkste vindt u hier.

Geen officieel document

De overheid is al geruime tijd bezig om tot een standaardregeling voor de mantelzorgverklaring te komen. Maar er is nog altijd geen officieel document. Gelukkig zijn er andere manieren om zo’n verklaring te krijgen. De makkelijkste manier is om er één te vragen aan de huisarts van degene van wie u mantelzorger bent.

Helaas is lang niet elke huisarts bereid om zo’n verklaring af te geven. In dat geval kan de wijkverpleging of thuiszorgorganisatie uitkomst bieden. Wellicht dat die wel een verklaring voor u willen opstellen.

Zelf opstellen

Loopt ook dat spoor dood? Maak dan zelf een lijst met zorgtaken die u verricht en schrijf erbij hoeveel tijd u aan die taken besteedt. Voor sommige organisaties voldoet dit als mantelzorgverklaring. Voeg altijd zoveel mogelijk ‘bewijsmateriaal’ toe aan de verklaring, zoals bijvoorbeeld een kopie van de Wmo-, Wlz- of Zorgverzekeringswet-indicatie. Heeft u in het verleden een mantelzorgwaardering ontvangen? Ook dat is een vorm van bewijs.

Mantelzorgsteunpunten

Wordt uw mantelzorgverklaring toch niet geaccepteerd? Neem dan contact op met één van de ruim vierhonderd mantelzorgsteunpunten. De medewerkers daar helpen u graag verder. Voor meer informatie en contactgegevens kijk u op de website van Mantelzorg Nederland.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag