Terug naar kantoor, maar hoe?

Dankzij het succesvolle vaccinatieprogramma zijn er heel wat lockdownmaatregelen versoepeld. Ook het advies om thuis te werken kan langzaam weer losgelaten worden. Maar dat betekent niet dat het oude kantoorleven weer automatisch opgepakt wordt. En ook niet dat iedereen dat wil. 

Vrouw thuis aan het werk en zwaait achter laptop naar videocall
Nieuws
Datum: 07-07-2021

Het was in de coronaperiode thuiswerken geblazen voor een groot deel van de Nederlandse werknemers. Dat was even wennen, maar beviel uiteindelijk veel mensen goed. Nu thuiswerken zoetjesaan minder nodig is, blijkt dat niet iedereen afscheid wil nemen van de thuiswerkplek. Uit een onderzoek van vakbond FNV blijkt dat slechts een op de tien werknemers weer volledig op kantoor wil werken. Een veel groter deel van 70 procent wil het liefst een combinatie van thuiswerken en op locatie werken. De overige 20 procent werkt bij voorkeur de volledige werkweek thuis. 

Werken waar je wilt 

Op dit moment kunnen uw werknemers nog niet afdwingen dat zij thuis kunnen werken. Maar dat kan veranderen. Er is een initiatiefwetsvoorstel voor de ‘Wet werken waar je wil’ ingediend als wijziging van de ‘Wet flexibel werken’. Het voorstel houdt in dat u een verzoek van uw medewerker om thuis te werken alleen nog mag afwijzen als er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Iets dergelijks geldt nu al voor parttime werken. 

Thuis en kantoor combineren 

Of de wet er nu wel of niet doorkomt, u doet er goed aan om te bedenken of en hoeveel ruimte u structureel aan uw medewerkers biedt om op een andere locatie te werken dan in het bedrijf. Een voordeel is dat u het wiel niet hoeft uit te vinden want het afgelopen jaar heeft u al ervaring op kunnen doen met de mogelijkheden en onmogelijkheden van thuiswerken. Nu is het de kunst om een hybride werkvorm te implementeren en de werkzaamheden zo te organiseren dat alles op rolletjes blijft lopen. 

Voordelen en nadelen 

Thuiswerkend personeel kan uw bedrijf voordelen opleveren. Zo blijkt dat een meerderheid van de thuiswerkers thuis productiever is dan op kantoor. Ook heeft u minder werkplekken nodig en kan de reiskostenvergoeding omlaag. Maar u maakt ook kosten als u uw medewerkers faciliteert om thuis een werkplek in te richten. Of dat goed gebeurt kunt u maar beperkt controleren terwijl u wel verantwoordelijk bent voor een veilige werkplek. En natuurlijk moet de IT – en de beveiliging ervan – optimaal zijn. 

Nieuwe risicoanalyse 

Als veel van uw medewerkers ook na corona thuis blijven werken, veranderen dus uw kosten en uw risico’s. Dat is een mooie aanleiding om contact op te nemen met ons kantoor. Want andere risico’s vragen om aanpassingen van uw verzekeringen. Wij maken graag een risicoanalyse van de nieuwe situatie en bespreken met u hoe u die risico’s het beste afdekt. Moeten er verzekeringen worden aangepast of zijn er nieuwe dekkingen nodig? Dan regelen we dat direct voor u. 

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.