Stormschade kan uw bedrijf stil leggen

Dudley, Eunice en Franklin. Maar liefst drie stormen in een week, met alle gevolgen van dien. Er kwamen uitzonderlijk veel schademeldingen binnen bij de Nederlandse verzekeraars. Maar storm veroorzaakt niet alleen materiële schade.

Schade aan bedrijfspand door storm
Nieuws
Datum: 21-02-2022

Afgewaaide dakpannen, ravages aan daken door omgevallen bomen, gesneuvelde zonnepanelen, gebroken ramen. De schade door de stormen was aanzienlijk, ook voor ondernemers. Op welke verzekeringen valt u dan terug?

Schade aan uw pand is verzekerd op de gebouwenverzekering. Maar houd wel rekening met een eigen risico. Loopt uw inventaris schade op, bijvoorbeeld omdat er door de storm een lekkage is ontstaan of regenwater naar binnen is gekomen? Of is daardoor de goederenvoorraad nat geworden, waardoor het niet meer te verkopen is? De inventaris- en goederenverzekering biedt in die gevallen soelaas.

Aansprakelijk gesteld

Stel dat van uw bedrijf een afgewaaide dakpan of een omgevallen boom schade of letsel veroorzaakt bij een ander. Kunt u dan aansprakelijk gesteld worden? Meestal niet. U sluit een verzekering af om risico’s af te dekken. Storm is zo’n risico, het is overmacht. Maar verzekeraars stellen wel als voorwaarde dat u voorzichtig bent en schade moet voorkomen. Als het dak of de boom slecht onderhouden zijn, kunt u wel aansprakelijk gesteld worden.

Werken onmogelijk

Enige materiele schade is vervelend, maar nog wel te overzien. Een reparatie kan snel plaatsvinden en de bedrijfsactiviteiten kunnen gewoon doorlopen. Anders is dat als de schade aan uw pand of inventaris heel groot is en werken onmogelijk is geworden. Uw bedrijf komt dan stil te liggen. U verliest omzet terwijl uw bedrijfskosten doorlopen. Gelukkig is dit risico is goed af te dekken met een bedrijfsschadeverzekering.

Vaste lasten verzekerd

Met een bedrijfsschadeverzekering verzekert u uw vaste lasten zoals huur en salarissen en (een deel van) uw nettowinst als uw bedrijf voor korte of lange tijd door schade (storm, maar bijvoorbeeld ook brand) stil komt te liggen. U bepaalt zelf hoe de verzekering eruitziet. Zo kiest u de hoogte van het verzekerde bedrag en ook de duur van uw uitkeringen. Veel verzekeraars helpen u bovendien om uw bedrijf weer zo snel mogelijk op gang te krijgen.

Extra kosten ook verzekerd

Moet u extra kosten maken, bijvoorbeeld voor allerlei noodmaatregelen, de huur van  IT-apparatuur, tijdelijke bedrijfsruimte en de communicatie naar uw klanten? Dan kunt u daarvoor aanvullend een Extra Kostenverzekering afsluiten.

Schade door noodweer gaat naar verwachting toenemen door klimaatverandering. Wilt u weten hoe u zich hier goed tegen verzekert? Neem dan contact op met ons kantoor voor een advies op maat.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.