NHG in 2023 flink omhoog

De grens van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat volgend jaar omhoog naar € 405.000. In 2022 is die grens nog € 355.000. Daarmee volgt de NHG de ontwikkelingen op de woningmarkt.

Van klein naar groot drie flessen gevuld met munten en een boompje erop met er om heen een silhouet van een huis
Nieuws
Datum: 19-10-2022

Hoewel er aan de stijging van een huizenprijs een einde lijkt te zijn gekomen, blijven de prijzen nog altijd fors. Gemiddeld kost een woning nu € 425.000. Volgens het bestuur van de organisatie achter de NHG is de verhoging daarom noodzakelijk.

Energiebesparende voorzieningen

Als u ervoor kiest om energiebesparende maatregelen te treffen in uw nieuwe huis, stijgt de grens voor de NHG nog verder. U kunt dan maximaal € 429.300 lenen. Het extra geld moet u gebruiken om uw huis te verduurzamen.

Vangnet

Door de verhoging krijgen meer huizenkopers de mogelijkheid om een hypotheek met garantie af te sluiten. Die garantie kan een financieel vangnet bieden als de eigenaren hun huis gedwongen of met verlies moeten verkopen, bijvoorbeeld als gevolg van arbeidsongeschiktheid of een echtscheiding.

Lagere rente

Verder geeft de garantie banken meer zekerheid. Daardoor is de rente over een NHG-hypotheek een stuk lager dan die over een reguliere hypotheek. Het verschil loopt al snel op tot 0,5%. Als gevolg daarvan heeft u minder maandlasten en kunt u ook meer lenen.

Eenmalige kosten

Wel betaalt u eenmalige kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG. Deze bedragen 0,6% van het hypotheekbedrag. Maar dit geld verdient u snel terug omdat de hypotheekrente zoveel lager is.

Meer informatie

Wilt u meer weten over NHG-hypotheken? Heeft u andere vragen over uw lopende of nieuwe hypotheek? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag