DNB wil belasting heffen over overwaarde koophuis

Als het aan De Nederlandsche Bank (DNB) ligt, moeten huiseigenaren belasting gaan betalen over de overwaarde van hun huis. Volgens DNB kan dat helpen om de oververhitte woningmarkt af te koelen. 

Open deur met sleutels van huis
Nieuws
Datum: 22-10-2021

De centrale bank uit al langer haar bezorgdheid over de ontwikkelingen op de woningmarkt. Doordat de prijzen maar doorstijgen, nemen steeds meer huizenkopers steeds grotere financiële risico’s. Dat wordt in de hand gewerkt door ‘fiscale cadeautjes’, aldus DNB. 

Vermogensbelasting 

Daarbij doelt de bank onder andere op de hypotheekrenteaftrek en de verschillen tussen box 1 en box 3-belasting. Omdat het koophuis in box 1 valt, hoeven huiseigenaren nu geen vermogensbelasting te betalen over de meerwaarde van hun woning. 

Inkomstenbelasting omlaag 

Als tegenprestatie stelt DNB voor om de inkomstenbelasting voor iedereen te verlagen. Volgens berekeningen gaat 70% van de bevolking er dan op vooruit. Huurders zijn de grootste winnaars, maar ook veel huiseigenaren zouden profiteren van de lagere inkomstenbelasting. 

Ook huizenprijs omlaag 

Het grote voordeel is dat deze ingreep invloed heeft op de huizenprijzen, aldus de centrale bank. Die zal stabiliseren of omlaag gaan, waardoor vooral starters op de woningmarkt meer kansen krijgen om hun eerste huis te kopen.  

Integraal 

De beslissing om zo’n extra huizenbelasting in te voeren, is uiteindelijk aan de politiek. Als die het voorstel omarmt, moet het plan wel integraal worden overgenomen, benadrukt president Klaas Knot van DNB. Gebeurt dit niet, dan bestaat de kans dat de extra belastinginkomsten niet voldoende terugvloeien naar de huishoudens via een lagere inkomstenbelasting. 

Meer informatie 

Heeft u een vraag over dit artikel of over een lopende of nieuwe hypotheek? Stel deze dan gerust. Wij staan u graag bij met raad en daad. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.