Smakelijke bijgerechten voor een geslaagde bbq

Voerde vroeger vlees nog vaak de boventoon bij de barbecue, tegenwoordig letten we veel beter op wat we eten. Niet alleen voor onze eigen gezondheid, ook omdat dierenwelzijn ons steeds meer aan het hart gaat. Ruimte genoeg dus voor lekkere en gezonde bijgerechten! Maar wat als u eens iets ander wilt dan stokbrood met kruidenboter of die gegrilde maiskolf? 

Barbeque

Nou, op die vraag heeft onze culinair redacteur wel een antwoord. Hij schotelt u graag drie fantastische side dishes voor, waarmee u uw familie, vrienden en andere mee-eters smakelijk verrast! 

1. De lekkerste coleslaw 

Het woord coleslaw klinkt natuurlijk bijna als het Nederlandse koolsla, maar wist u dat het ook echt een Amerikaanse verbastering is? Naar verluidt verbouwden de bewoners van Nieuw-Amsterdam, het huidige New York, kool op de oevers van de Hudson, waarvan ze onder andere salade van maakten. De rest is geschiedenis… Hoewel het wel eerlijk is om te vertellen dat koolsla waarschijnlijk niet in Nederland, maar in Centraal-Europa is ‘uitgevonden’. 

Het probleem van de Amerikaanse variant is dat ‘ie druipt van de mayonaise en daardoor dus niet bepaald gezond is. Verder wil de uitgesproken koolsmaak nog wel eens overheersen. Vind u dat niet zo lekker? Dan is dit een perfect recept voor u! 

 1. Schaaf of rasp een (halve) witte kool (al dan niet in de keukenmachine) en doe ‘m in een zeef. 
 2. Bestrooi rijkelijk met zout en masseer de kool stevig. Niet schrikken, het zout spoelt u er later weer uit. 
 3. Laat de kool zo’n vijf minuten staan en spoel het daarna goed, zodat het zout weer verdwijnt. Door deze behandeling is de bittere smaak van de rauwe kool grotendeels of zelfs geheel verdwenen. 
 4. Rasp de winterwortel(s) en zoetzure appel(s), zoals bijvoorbeeld Elstar of Jonagold. 
 5. Maak een dressing van yoghurt, suiker of honing, (appel)azijn en een snuf peper en zout. 
 6. Meng alles door elkaar en zet de salade tenminste een uur in de koelkast om alle smaken goed te laten mengen. 
 7. Liefhebbers kunnen eventueel nog wat kummel / karwijzaad toevoegen voor de authentieke Centraal-Europese smaak. 

2. Rijkgevulde taboulé 

Er zijn tientallen recepten voor deze salade die oorspronkelijk uit het grensgebied van Libanon en Syrië komt. Taboulé is het nationale gerecht van Libanon en komt daar bij elk feest – maar ook vaak op ‘gewone’ dagen - op tafel. Varianten ervan zijn onder andere kisir (Turkije) en eetch (Armenië). 

De traditionele versie is gemaakt van peterselie, tomaten, bosui en bulgur, soms aangevuld met munt. Onze versie is wat rijker in samenstelling en door gebruik van couscous wat fijner van structuur. Het is even werk, maar daarna smult u er vast van! 

 1. Wel drie ons couscous volgens de gebruiksaanwijzing in kokend water met een snuf zout en roer het daarna los. 
 2. Snijd 250 gram tomaten in kleine blokjes. 
 3. Doe hetzelfde met 100 gram groene olijven en 100 gram zilveruitjes. 
 4. Verwijder de dikkere delen van de stelen van 100 gram peterselie en hak de rest zo fijn als u kunt. 
 5. Desgewenst doet u hetzelfde met wat munt. Neem niet te veel van dit kruid, de smaak gaat dan overheersen.  
 6. Doe alles in een grote kom en voeg een flinke scheut extra vergine olijfolie toe en het sap van een (halve of hele) citroen. Roer goed door en zet de taboulé daarna zeker een uur in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken. 

Venkelsalade met sinaasappel en munt 

Venkel werd vroeger nauwelijks gegeten in Nederland, maar inmiddels heeft het zijn weg gevonden naar onze keukens. Gegrild, gestoofd, in de risotto, maar ook rauw. De licht anijs-achtige smaak geeft ‘m zijn karakter. 

Deze salade is knapperig door de venkel, fris door de munt en krijgt het zoetje van de sinaasappel. Bijkomend voordeel is dat ‘ie binnen een mum van tijd op tafel staat en ook nog supergezond is. 

 1. Snijd of schaaf twee venkelknollen. Uiteraard kan dit ook in de keukenmachine. 
 2. Schil twee sinaasappels vrij dik en snijd de partjes eruit, liefst zonder de velletjes. Vang het sap op. 
 3. Hak of knip 5 blaadjes munt fijn. 
 4. Maak een dressing van het sinaasappelsap, een scheutje neutrale olie en een lepeltje mosterd. 
 5. Meng alles goed door elkaar. Klaar! 

Wij wensen u eet smakelijk en veel mooie, zomerse barbecuedagen! 

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.